Novosti

21. 5. 2013.

Nova inicijativa u integriranom sustavu upravljanja – društveno odgovorno poslovanje

Nakon dosad stečenih certifikata prema standardima ISO 9001:2008 i ISO 27001:2005, tvrtka SWING Informatika objavljuje vijest o ulasku u završnu fazu certifikacije sustava za upravljanje društveno odgovornim poslovanjem prema normi IQNet SR-10.

Kako bi se zadovoljili visoki kriteriji IQNet SR-10 standarda, obavljene su dugotrajne i zahtjevne pripremne aktivnosti. Zanimljivo je napomenuti da je pretpostavka certifikacije po ovom standardu postojanje barem dva implementirana sustava upravljanja.

Nenad Stojiljković, izvršni direktor tvrtke, objašnjavajući razloge implementacije ovog standarda, rekao je:

Vrijeme u kojem živimo obilježeno je dubokim problemima – ekonomskim, političkim, socijalnim. Kapitalistički način društvenog uređenja je na prekretnici. Profit neće još dugo biti održiv kao jedini motiv poslovanja. Raslojavanje društva, stečaji, prevare, mito i korupcija – sve su to događaji koji obilježavaju našu svakodnevnicu. Dobre i pozitivne vijesti davno su prestale biti prisutne i zanimljive.

U Hrvatskoj je problem višestruko potenciran – rat je iznjedrio pokvarenu političku elitu i nepismene menadžere sumnjivih namjera, pretvorbom je opljačkana većina društvenog vlasništva, siromaštvo i neimaština postaju sve izraženije društvene pojave…

Došla su vremena kada se treba dokazivati poštenje, jer se krivnja podrazumijeva.

Budući da se dubioze gomilaju, problemi se moraju rješavati. A to se neće dogoditi samo od sebe.

Odakle krenuti? Svaki pojedinac i svaka tvrtka trebaju shvatiti da smo dio društvene i prirodne zajednice od koje se ne može i ne smije dovijeka uzimati, a u nju ništa ne vraćati. Poljoprivrednici dobro znaju da iscrpljena zemlja, bez ulaganja u poboljšanje strukture tla, neće roditi ničim osim dračom i korovom.

Tvrtke bi, osim dosad naglašene obaveze za vlasnike i investitore, trebale imati značajno viši stupanj odgovornosti prema zaposlenicima, kupcima, dobavljačima, partnerima i udrugama, pa čak i konkurenciji. Trebale bi puno više respektirati regulatorne institucije, društvenu zajednicu i prirodno okruženje. To konkretno znači povećanje troškova, odnosno smanjenje profita. Trebale bi osigurati prvo svoj, a samim time i održivi razvoj društva i prirode. Ovdje je riječ odgovornosti. Društvenoj odgovornosti.

Kada bi barem jedan dio tvrtki pokazao iskreni interes za društveno odgovorno poslovanje, sve bi bilo puno bolje. Nažalost, danas je pojam društveno odgovornog poslovanja isprostituiran, jer se koristi kao alibi samo za „pranje“ imidža, a ne saniranje (ne)djela. U stvari, društveno se odgovorno poslovanje pretvara u svoju suprotnost: umjesto da smanji profit, ono ga multiplicira. Mali trošak, a velika korist.

Kako je problem društveno odgovornog poslovanja obuhvaćen i reguliran međunarodnim standardom ISO 26000:2010, koji je dobrovoljan i ne mora se dokazivati ničim osim vlastitom riječju, dešava se gore navedeni scenarij. Stoga je međunarodna organizacija IQNet donijela standard SR-10. Njegovom bi se primjenom i certificiranjem u većoj mjeri spriječila zloupotreba pojma društveno odgovornog poslovanja.

Zašto se tvrtka SWING Informatika želi certificirati po IQNet SR-10 standardu?

Osnovni razlog je želja da dokažemo svim svojim interesnim skupinama da jesmo društveno odgovorna tvrtka koja se svojim stavovima i postupcima pozitivno razlikuje od ostalih.

Certifikatom bi mogli lako dokazati da su temeljni principi poslovanja korektni, i to ne samo prema zahtjevima vlasnika i investitora, već i svih drugih – do sada marginaliziranih interesnih skupina – koji participiraju u aktivnostima tvrtke.

Činom certifikacije preuzimamo pravo i obavezu propagirati i širiti svijest o potrebi društveno odgovornog poslovanja, što upravo i počinjemo činiti.

Iako je činjenica da SWING Informatika funkcionira na društveno odgovoran način marketinški zanimljiva, to nije i neće biti presudan razlog. Uostalom, sve bi tvrtke, više ili manje takve trebale biti.

Kontakt podaci:

Nenad Stojiljković
SWING Informatika d.o.o.
nenad.stojiljkovic@swing.hr