Novosti

6. 5. 2011.

Ured bez papira postaje stvarnost

Dana 04.05.2011 u Gradskoj vijećnici Grada Pule pred skupinom uzvanika i novinara objavljen je trenutak službenog prelaska rada gradske uprave sa papirnog na elektronički medij. Taj je događaj gradonačelnik Pule sa pravom nazvao „povijesnim“.

Grad Pula je ovim činom okrunio dosadašnje napore na uspostavi elektroničkog sustava za upravljanje predmetima i dokumentima. Svakim danom korištenja ovog sustava rezultati su bili sve impresivniji. Uspješna realizacija značajno više projekata nego ranije, procesi uređeni u certificiranom sustavu kvalitete ISO 9001, raspoloživost svih potrebnih informacija na svim organizacijskim i hijerarhijskim razinama, potpuna transparentnost poslovanja, visoka razina komunikacije, koordinacije i suradnje svih službenika i dužnosnika, smanjenje broja zaposlenih uz istovremeno povećanje efikasnosti… – samo su neke od odlika koje su duboko promijenile organizacijsku kulturu u pulskoj gradskoj upravi.

Sa velikim zadovoljstvom možemo obavijestiti javnost da je u navedenom događaju aktivno sudjelovala i splitska tvrtka SWING Informatika, čiji programski paket SWING Process Manager predstavlja platformu za za upravljanje elektroničkim ispravama. SWING Process Manager je proizvod razvijen na IBM Lotus Notes/Domino tehnologiji.

„Ovo je veliki događaj. U trenucima kada je neophodno osigurati efikasnost i transparentnost tijela javne uprave, i kada nadležna tijela i dalje donose planove i strategije, mi smo donijeli konkretni proizvod. Koliko god je „Ured bez papira“ bio velik i ambiciozan projekt, i koliko god je po mnogima bio utopistički i neostvariv, toliko smo danas sretniji radi svega toga. Hvala Puli. Uz njihovu smo pomoć ostvarili svoje snove.“ rekao je Nenad Stojiljković, direktor tvrtke.

Elektroničko poslovanje u tijelima javne uprave nije samo sebi svrha. Ukidanjem papirnatih dokumenata ukinuo se monopol nad informacijama koje su u njima sadržane. Na taj se način otvorio prostor za brže postupanje na svim nivoima, kvalitetnije odlučivanje kao i posve transparentno poslovanje. Tek sada se mogu pokrenuti projekti reinženjeringa poslovnih procesa, izgradnje i održavanje sustava kvalitete, upravljanja odnosima sa strankama… Sada je to jeftino, izvedivo i održivo.

Iako dugo osporavana, sa sumnjom i skepticizmom promatrana, priča o „Uredu bez papira“ pretvara se u našu stvarnost.

Kontakt podaci:

Nenad Stojiljković
SWING Informatika d.o.o.
nenad.stojiljkovic@swing.hr

Ostali izvori:
Grad Pula: Zbogom papirnata birokracijo: Grad Pula prvi u Hrvatskoj u potpunosti prešao na e-poslovanje
Glas Istre: Pula prvi grad u Hrvatskoj s e-poslovanjem
Dnevnik.hr: Pula prva u Hrvatskoj prešla na e-poslovanje
HRT: Pula prva uvela e-poslovanje